De Nederlandse economie ondervindt waarschijnlijk flinke schade van de brexit. Dat voorziet het economisch bureau van ING, dat zijn groeiraming voor de Nederlandse economie daarom heeft verlaagd.
Vooral de groothandel krijgt naar verwachting een flinke klap door de keuze van de Britten om de Europese Unie te verlaten.
,,We verwachten geen recessie, wel minder economische en werkgelegenheidsgroei dan we eerder dachten”, verklaart hoofdeconoom Marieke Blom van de bank. ING deed eerder de voorspelling dat de economie dit jaar 2,1 procent zou groeien en volgend jaar 1,9 procent. Nu houdt het financiële concern het op een plus van 1,8 procent voor 2016 en 1,3 procent in 2017.
ING heeft een aantal inschattingen gemaakt voor de toekomst. De bank verwacht dat de Britten te maken gaan krijgen met een recessie of in elk geval geen groei. Het pond zal ook flink in waarde blijven afnemen en de euro gaat stijgen, ten opzichte van de dollar. Rentes in het Verenigd Koninkrijk zullen dalen terwijl ze op het continent juist langer laag zullen blijven.
‘Onzekerheid en groei gaan moeilijk samen’
,,De politieke onzekerheid is groot, zowel in het Verenigd Koninkrijk als in Europa”, legt Blom uit. ,,Vooruitkijken is erg lastig. Eén ding weten we wel: onzekerheid en economische groei gaan slecht samen.”
De Nederlandse en de Britse economie zijn door de handel sterk met elkaar vervlochten. Na Duitsland is het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste handelspartner van ons land. Bijna 4 procent van het Nederlands bruto binnenlands product (bbp) en ongeveer 300.000 banen zijn te danken aan Groot-Brittannië. Als het door de brexit slechter gaat met de Britten zelf, dan merkt Nederland daar ook wat van. Binnen de Europese Unie zijn alleen Ierland en Malta gevoeliger voor klappen aan Britse zijde. De groei in de eurozone als geheel - waar ook deze landen deel van uitmaken - zal dus naar verwachting een deuk oplopen.
De uitslag van het Britse referendum zet volgens ING ook het vertrouwen van de Nederlandse consument onder druk. Dat kan weer gevolgen hebben voor onze horeca en detailhandel. ,,De economische schade zit hem in de kleine dingen. Een etentje laten schieten, een minder dure telefoon kopen of dat zomerjurkje toch maar laten hangen'', aldus Blom.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl